Koszyk sałatkowy na kółkach

Citroën HY został zaprezentowany tuż po zakończeniu II wojny światowej. Jego uroda była dość kontrowersyjna, ale ten zgrabny dostawczak zyskał popularność nie tylko wśród Francuzów.

Model: HY

Data premiery: 1947 r.

Poprzednik: brak

Segment rynku: dostawczy

Najważniejsza cecha: nadwozie wykonano z blachy falistej

Powojenna Francja potrzebowała aut praktycznych, które pomogłyby w rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw. W 1947 r. Citroën zaprezentował pierwszy masowo produkowany model dostawczy, oficjalnie nazwany H, ale szybko przechrzczono go na HY. Inspiracją do jego stworzenia był między innymi samolot Junkers JU 52, w którym wykorzystano poszycie z ryflowanej blachy. Na jego wzór nadwozie HY również wykonano z blachy falistej, dzięki czemu auto zyskało pseudonim „koszyk sałatkowy”. Inne przezwisko – „nos świni” – odnosiło się natomiast do charakterystycznego przodu samochodu. Pomimo kontrowersyjnej urody przedsiębiorcy chętnie wykorzystywali go do przewozu różnorakich materiałów. Wnętrze pozwalało na zmieszczenie dwóch europalet, a dostępu do niego broniły tylne trzyczęściowe drzwi. Produkcja HY trwała aż do 1981 r. W ostatnich latach ten kultowy model powrócił do łask dzięki wykorzystaniu go jako podstawy do popularnych foodtrucków.

Citroën HY (fot. Citroën)

Citroën HY (fot. Citroën)

Citroën HY (fot. Citroën)

Citroën HY (fot. Citroën)

Przestronne wnętrze sprawiło, że model HY pokochali sklepikarze, restauratorzy i wszelkiej maści przedsiębiorcy na całym świecie (fot. Citroën)

Przestronne wnętrze sprawiło, że model HY pokochali sklepikarze, restauratorzy i wszelkiej maści przedsiębiorcy na całym świecie (fot. Citroën)

„Nos świni”, czyli atrapa chłodnicy Citroëna HY (fot. Citroën)

„Nos świni”, czyli atrapa chłodnicy Citroëna HY (fot. Citroën)

Citroën HY jest wciąż popularny – teraz jako baza do retro foodtrucków (fot. Wikipedia)

Citroën HY jest wciąż popularny – teraz jako baza do retro foodtrucków (fot. Wikipedia)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.